KOZON 2011-2013

KoZon  (Koken met de Zon als warmtebron) zet zich in voor vermindering van houtgebruik voor het koken in de droge tropen door maximaal gebruik te maken van zonne-energie voor het koken van het eten, tegen de laagst mogelijke kosten.

Het systeem bestaat uit 3 elementen:

  1. Een CooKit, bestaande uit een opvouwbare kartonnen doos, aan de binnenkant afgedekt met reflecterend aluminiumfolie en een hittebestendige plastic zak waarin een zwarte pan geplaatst kan worden om zodoende een broeikaseffect te verkrijgen.
  2. Een hooimand of -zak voor het nagaren van voedsel.
  3. Een verbeterd houtfornuis voor de vroege ochtend of voor dagen waarop de zon niet of nauwelijks schijnt.

Serviceproject van Zonta Arnhem Area in 2012

Stichting KoZon

Ook dit jaar zamelt Zonta Arnhem geld in voor de Wageningse stichting KoZon, ten behoeve van “geintegreerd zonnekoken” met CooKits, simpele constructies van karton en zilverpapier waarmee vrouwen in warme streken de maaltijd voor hun gezin kunnen bereiden met behulp van zonne-energie. Daarnaast krijgen de vrouwen een hooimand en een verbeterd houtfornuis. Zij hoeven dan geen of bijna geen  hout te verzamelen en hebben minder open vuur nodig dat nu eenmaal negatieve gevolgen heeft voor de veiligheid, luchtvervuiling en ontbossing.

Doelgroep vormen deze keer Bella vrouwen, allen analfabeet, in de omgeving van Mopti, in het midden van Mali. In Dialangou, nabij Mopti, zijn zo’n tweeduizend  Bella-huishoudens. Zij waren ooit gevluchte slaven van de Toearegs tegenwoordig zijn zij vrij maar leven een zeer armoedig nomadenbestaan.
Deze vrouwen krijgen een Cookit van de Stichting KoZon en worden getraind in het gebruik hiervan door cursusleidsters, die in samenwerking met de Malinese Vereniging van Vrouwelijke Ingenieurs Afima, zijn opgeleid.
Dit alles vindt plaats op het terrein van de Stichting Rondom Baba van de Nederlandse Yvonne Gerner en de Malinees Manakou &ldquoBaba&rdquo Traoré .

De vrouwen betalen voor deze cursus met de door hen zelf gevlochten kleurige manden die door de Stichting Rondom Baba worden verkocht. Vijf van de 80 vrouwen die de opleiding inmiddels volgden, kunnen nu zelf de cursus verzorgen.

Het door ons bijeen gebrachte geld is bestemd voor de kosten van materiaal voor de CooKits en voor reis en verblijf van (een) (enkele) volgende groep(en) cursisten. Eventueel extra geld zal worden besteed aan het oprichten van een verkooppunt in Mopti.

We hopen dat het door Zonta bijeen gebrachte geld met 55% vermeerderd wordt door de Stichting Wilde Ganzen.

Voor meer informatie:
www.kozon.org 
www.rondombaba.nl